Sposób przygotowania:
Kulki w rosole
Na oliwie zeszklij włoszczyznę. Zalej 1,5 I wody, włóż Skrzydełka, laur i ziele. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 45 min. Wyjmij skrzydełka, mięso oddziel od kości, włóż do zupy.
Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na drobnej tarce, mocno odciśnij wodę do miseczki. Skrobię, która osiądzie na dnie miseczki, ponownie dodaj do ziemniaków. Resztę ziemniaków ugotuj, ostudź i zmiel. Wymieszaj ugotowane i surowe ziemniaki, dodaj mąkę, 2 jajka i sól. Krótko zagnieć. Ugotowaną wołowinę zmiel z przesmażoną na maśle
Mielone wymieszaj z jajkiem, MM tartą, natką. Formuj małe kulki, wkładaj do wrzącej zupy. posyp serem
Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na drobnej tarce, mocno odciśnij wodę do miseczki. Skrobię, która osiądzie na dnie miseczki, ponownie dodaj do ziemniaków. Resztę ziemniaków ugotuj, ostudź i zmiel. Wymieszaj ugotowane i surowe ziemniaki, dodaj mąkę, 2 jajka i sól. Krótko zagnieć. Ugotowaną wołowinę zmiel z przesmażoną na maśle
Mielone wymieszaj z jajkiem, MM tartą, natką. Formuj małe kulki, wkładaj do wrzącej zupy. posyp serem