anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Kulki z mięsa mielonego w sosie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczne danie,polecam.

Kulki z mięsa mielonego w sosie

Składniki:

Kulki z mięsa mielonego w sosie

 

  • 60 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 5 małych pieczarek
  • 1/2 litra wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 szklanki śmietany18% gęstej.

Sposób przygotowania:

Kulki z mięsa mielonego w sosie
Do zmielonej łopatki dodać drobniutko pokrojoną cebulę,bułkę tartą,jajka,wodę,sól i pieprz.Wszystko dokładnie wyrobić,formować malutkie kulki ,obtoczyć i smażyć na oleju na lekko złoty kolor. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę,marchewkę i cebulę też,zeszklić na łyżce oleju,dodać wodę i przyprawy,gotować na małym ogniu 15 min. Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody,dodać śmietanę,dokładnie wymieszać,wlać do wywaru,chwilę pogotować aż zgęstnieje. Dodać usmażone kuleczki mięsne i gotować jeszcze 2 min. Smacznego.