motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Kura nadziewana morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna kura nadziewana morelami

Kura nadziewana morelami

Składniki:

Kura nadziewana morelami

 

Sposób przygotowania:

Kura nadziewana morelami
Z kury usunąć kości, starajac się aby za bardzo nie pociąć skóry. Ewantualne uszkodzenia zszyć białą nicią kuchenną. Suszone morele i wątróbkę grubo posiekać. Suchą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić, dodać do moreli i wątróbki. Oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Masę wyrobić ręką. Oddzielić żółtka od białek, oba żółtka dodać do masy, białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą drewnianą łyżką. Nadziać kurę, zaszyć białą nicią brzuch i wole. Skropić olejem, piec 50 minut w 180 stopniach, często spryskując wodą. Ostudzić i poporcjować.