kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kura z ryżem II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Potrzebna jest prawdziwa kura najlepiej ze wsi.

Kura z ryżem II

Składniki:

Kura z ryżem II

 

  • 1 duża kura (nie kurczak)
  • 2 szklanki ryżu
  • cebula
  • 500 ml rosołu drobiowego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 skruszona kostka rosołowa
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kura z ryżem II
Kurę dzielimy na części.Oprószamy solą,pieprzem,skruszoną kostka rosołową, połową lubczyka.Obsmażamy na złoty kolor na oliwie.Rozgrzewamy masło z oliwą (po tyle samo) i podsmażamy na tym tłuszczu pokrojoną na wiórki cebulkę (powinna nabrać lekko złotego koloru).Wyjmujemy cebulkę a zamiast niej wsypujemy ryż oraz posiekaną natkę pietruszki zmieszaną z papryką i lubczykiem.Obsmażamy póki ryż nie zrobi się szklisty.wtedy przekładamy wszystko do brytfanny, dodajemy cebulkę.Na wierzchu układamy kurę.Wlewamy 1,5 szklanki rosołu drobiowego-połowę szklanki zostawiamy do polewania.Pieczemy póki kura nie będzie miękka.Co 10 minut polewamy rosołem.