Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak błyskawiczny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kurczaka podzielić na 8 porcji. Rozgrzać na patelni tłuszcz (3 dag) i na silnym ogniu

Kurczak błyskawiczny

Składniki:

Kurczak błyskawiczny

 

  • 1 kurczak

 

 

  • cebula

 

 

 

  • 50 g koniaku (lub białe wytrawne wino)

 

  • natka pietruszki

 

 

  • tymianek

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak błyskawiczny
Kurczaka podzielić na 8 porcji. Rozgrzać na patelni tłuszcz (3 dag) i na silnym ogniu obrumienić kurczaka na złoty kolor. W rondlu stopić resztę tłuszczu i włożyć porcje kurczaka. Dodać posiekaną cebulę, wlać koniak i zapalić. Dodać pokrojone w plasterki i skropione cytryną pieczarki, tymianek, listek laurowy, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut. Podając wyjąć listek laurowy, wyłożyć kurczaka na półmisek i posypać posiekana natką pietruszki. Podawać z zielonym groszkiem lub fasolka szparagową.