Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak curry z kokosowym pilawem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pikantno – owocowe danie .Szybkie .Łatwe .

Kurczak curry z kokosowym pilawem

Składniki:

Kurczak curry z kokosowym pilawem

 

  • 1 duża pierś z kurczaka ( lub 2 mniejsze )
  • 6 łyżek sklarowanego masła ( masło Ghe , ) lub ostatecznie oleju słonecznikowego
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6 plastrów ananasa w syropie z puszki
  • ¾ szklanki syropu od ananasa
  • ½ szklanki rodzynek ( najlepiej koryntek lub sułtanek )
  • 2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1,5 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • szczypta pieprzu cytrynowego (lub odrobina otartej skórki z cytryny i szczypta pieprzu )
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej w cienkie paseczki ( niekoniecznie )
  • 10 dag ryżu

 

Sposób przygotowania:

Kurczak curry z kokosowym pilawem
Ryż zalać wodą i zostawić na 30 minut .Potem wypłukać w kilkukrotnie zmienianych wodach tak długo aż woda będzie czysta . Odsączyć ryż . Mięso pokroić w kostkę . Posypać połową curry – natrzeć. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i obsmażyć na nim na rumiano mięso .Podlać ¼ szklanki syropu od ananasa i dusić aż płyn się odparuje. Na głębokiej patelni rozgrzać pozostałe masło .Wrzucić na niego pokrojonego w kostkę ananasa , płatki migdałowe , rodzynki , ryż .Chwilę smażyć .Wlać bulion , syrop z ananasa, mleko kokosowe .Dodać wiórki kokosowe ,kurkumę, curry, pieprz cytrynowy, skórkę pomarańczową .Dusić na małym ogniu aż ryż będzie miękki i cały płyn się wchłonie. Gdyby płyn się wchłonął a ryż jeszcze był twardawy dolać od ½-1 szklanki buliony. Doprawić pilaw do smaku. Podgrzać kurczaka. Podawać mięso ułożone na porcji pilawu posypane zieleniną .