Sposób przygotowania:
Kurczak curry z kokosowym pilawem
Ryż zalać wodą i zostawić na 30 minut .Potem wypłukać w kilkukrotnie zmienianych wodach tak długo aż woda będzie czysta . Odsączyć ryż . Mięso pokroić w kostkę . Posypać połową curry – natrzeć. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i obsmażyć na nim na rumiano mięso .Podlać ¼ szklanki syropu od ananasa i dusić aż płyn się odparuje. Na głębokiej patelni rozgrzać pozostałe masło .Wrzucić na niego pokrojonego w kostkę ananasa , płatki migdałowe , rodzynki , ryż .Chwilę smażyć .Wlać bulion , syrop z ananasa, mleko kokosowe .Dodać wiórki kokosowe ,kurkumę, curry, pieprz cytrynowy, skórkę pomarańczową .Dusić na małym ogniu aż ryż będzie miękki i cały płyn się wchłonie. Gdyby płyn się wchłonął a ryż jeszcze był twardawy dolać od ½-1 szklanki buliony. Doprawić pilaw do smaku. Podgrzać kurczaka. Podawać mięso ułożone na porcji pilawu posypane zieleniną .