Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak duszony pod ciastem francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Potrawa powstała po obejrzeniu programu Nigelli Lawson .U niej był kurczak , było ciasto francuskie - a po za tym było inaczej.

Kurczak duszony  pod ciastem francuskim

Składniki:

Kurczak duszony pod ciastem francuskim

 

  • 1 duża pierś kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mąki
  • pieprz mielony
  • ½ szklanki usiekanego koperku
  • ½ kostki bulionu drobiowego Knorra
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
  • ½ szklanki wody
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony pod ciastem francuskim
Boczek pokroić w paseczki i zarumienić w rondlu. Dodać masło i wrzucić pokrojone pieczarki. Mieszając smażyć do zarumienienia. W tym czasie kurczaka pokroić w kawałki , oprószyć mąką ( 2 łyżki ) . Włożyć kawałki kurczaka do rondla i chwilę obsmażać .Wsypać koper , zasmażyć mieszając .Wlać wodę, i dodać bulion. Dusić 20 minut mieszając .Dolać śmietankę i dusić dalej na bardzo małym gazie nie dopuszczając do zagotowania .Zagęścić pozostałą mąką . Doprawić pieprzem .Przełożyć do 2 naczynek do zapiekania ( szerokości pół litrowych garnuszków ). Ciasto francuskie złożyć na pół. Tak złożone przeciąć na dwa kawałki i wyciąć z nich 2 kółka odrobinę szersze od naczynek do zapiekania. Z resztek ciasta zrobić paseczki i obkleić nimi ( na zakładkę ) nawilżone wodą brzegi naczynek. Nałożyć na wierzch ciasto i przycisnąć je. Na brzegach odbić wzory widelcem .Nakłuć ciasto kilka razy w środku. Posmarować ciasto po wierzchu żółtkiem ( za pomocą pędzelka ) Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wstawić naczynka do gorącego piekarnika i piec 20 minut. Je się odrywając kawałki ciasta i maczając je w gulaszu.