Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami
Kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W misce mieszamy pokrojoną gruszkę z żurawiną, sokiem i skórką pomarańczową, jajkiem, bułką tartą i mielonymi orzechami. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przyrządzonym nadzieniem wypełniamy kurczaka. Mieszamy łyżkę słodkiej papryki z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy kurczaka. Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy ¼ szklanki wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 1,5 godziny.