Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurcze pieczone w weekendowej, żurawionowo-gruszkowej odsłonie

Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami
Kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W misce mieszamy pokrojoną gruszkę z żurawiną, sokiem i skórką pomarańczową, jajkiem, bułką tartą i mielonymi orzechami. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przyrządzonym nadzieniem wypełniamy kurczaka. Mieszamy łyżkę słodkiej papryki z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy kurczaka. Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy ¼ szklanki wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 1,5 godziny.
Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami
Zaczynamy od przygotowania farszu do kurczaka
Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami
Faszerujemy kurczaka i nacieramy go przyprawami
Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami
Pieczemy w 180 stopniach aż będzie miękki z chrupiącą skórką