Kostka

Kostka

Kucharz
[Przepisów: 17]

Kurczak Francuski Kostki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny kurczak w sosie maślano-winnym

Kurczak Francuski Kostki

Składniki:

Kurczak Francuski Kostki

 

  • 150 g boczku wędzonego
  • kurczak
  • 2 duże cebule
  • 300 g pieczarek
  • kostka masła
  • 700 ml bulionu (może być z kostki)
  • 150 ml wina białego
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Kurczak Francuski Kostki
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na chrupko na łyżce oliwy. Wyjmujemy boczek z garnka. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i pokrojoną w grube plastry cebulę. W momencie gdy cebula się zeszkli dodajemy 2 łyżki cukru, dusimy kolejne 5 minut. Wyjmujemy cebulę z garnka. Do garnka wrzucamy kolejną łyżkę masła i pieczarki, podsmażamy około 5 minut. Wyjmujemy je z garnka. W tym samym garnku rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy pokrojonego na male kawałki kurczaka. Obsmażamy do zezłocenia skórki, ok. 10-15 minut. Dolewamy wino i gotujemy, aż odparuje alkohol. Dolewamy bulion. Gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy cebulę, pieczarki i boczek i dusimy, aż kurczak będzie miękki i będzie łatwo odchodził od kości. Podajemy posypane natką pietruszki. Idealne w towarzystwie chrupiącej bagietki. Smacznego!