Sposób przygotowania:
Kurczak Francuski Kostki
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na chrupko na łyżce oliwy. Wyjmujemy boczek z garnka. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i pokrojoną w grube plastry cebulę. W momencie gdy cebula się zeszkli dodajemy 2 łyżki cukru, dusimy kolejne 5 minut. Wyjmujemy cebulę z garnka. Do garnka wrzucamy kolejną łyżkę masła i pieczarki, podsmażamy około 5 minut. Wyjmujemy je z garnka. W tym samym garnku rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy pokrojonego na male kawałki kurczaka. Obsmażamy do zezłocenia skórki, ok. 10-15 minut. Dolewamy wino i gotujemy, aż odparuje alkohol. Dolewamy bulion. Gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy cebulę, pieczarki i boczek i dusimy, aż kurczak będzie miękki i będzie łatwo odchodził od kości. Podajemy posypane natką pietruszki. Idealne w towarzystwie chrupiącej bagietki. Smacznego!