Sposób przygotowania:
Kurczak i warzywa w bulionie
Umyć i rozdzielić na 2 kawałki udko ( udka). Ma być pałeczka i górne udko. Nie odcinam tłuszczyków ( tylko kuperek jeśli jest) bo rosół jest gotowany tylko na kurczaku i był by za chudy gdybym go odtłuściła na wstępie .Zdejmę skórki i tłuszcze już po ugotowaniu. Warzywa umyć i obrać. Podzielić na mniejsze części tzn. takie by było wygodnie układać je w garnku obok mięsa. Warzywa ( prócz kapusty) opiec na rumiano na suchej rozgrzanej patelni. Karmelizowanie cukrów zawartych w warzywach wpływa na smak i kolor rosołu nadając mu słodyczy i pięknego złocistego koloru. Obok warzyw uprażyć na patelni przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, goździk i pieprz ziarnisty. Przełożyć do garnka razem z mięsem . Dodać kapustę i grzybek. Zalać wodą. Lekko posolić ( 1/2 łyżeczki soli). Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować tak by wywar lekko ,, mrugał". Pod koniec gotowania wrzucić do rosołu kilka gałązek lubczyku . Wywar przecedzić odkładając mięso i warzywa. Z mięsa usunąć skóry i tłuszcze. Rosół doprawić do smaku. Na talerzach układać po porcji mięsa ( pół udka) i porcję warzyw ( jeśli ktoś np. nie lubi gotowanego pora można go pominąć).Oblać wrzącym rosołem. Posypać małymi listkami świeżego lubczyku( lub natki pietruszki gdy nie mamy lubczyku). Obok podać musztardę i chrzan. * Ja nie podaję pieczywa bo chodzi mi o lekki obiad , ale jeśli ktoś uważa , że jest mu ono niezbędne to nic nie stoi na przeszkodzie).