Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak i warzywa w bulionie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Czasem nie mam ochoty na sytą zupę -wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa z rosołu

Kurczak i warzywa w bulionie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak i warzywa w bulionie

 

  • 1 duże udo kurczaka ( ok.40 dag) lub 2 mniejsze
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/4 średniego selera ( wielkości pietruszki)
  • 1/2 dużego pora ( połowa zielonej części i połowa białej)
  • 3 szalotki lub 1 biała cebula
  • kawałek białej kapusty taki jak w kupnej włoszczyźnie
  • 1 kapelusz suszonego grzybka
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • 1 goździk
  • 4 szklanki wody
  • świeży lubczyk
  • chrzan tarty jako dodatek
  • musztarda jako dodatek

 

Sposób przygotowania:

Kurczak i warzywa w bulionie
Umyć i rozdzielić na 2 kawałki udko ( udka). Ma być pałeczka i górne udko. Nie odcinam tłuszczyków ( tylko kuperek jeśli jest) bo rosół jest gotowany tylko na kurczaku i był by za chudy gdybym go odtłuściła na wstępie .Zdejmę skórki i tłuszcze już po ugotowaniu. Warzywa umyć i obrać. Podzielić na mniejsze części tzn. takie by było wygodnie układać je w garnku obok mięsa. Warzywa ( prócz kapusty) opiec na rumiano na suchej rozgrzanej patelni. Karmelizowanie cukrów zawartych w warzywach wpływa na smak i kolor rosołu nadając mu słodyczy i pięknego złocistego koloru. Obok warzyw uprażyć na patelni przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, goździk i pieprz ziarnisty. Przełożyć do garnka razem z mięsem . Dodać kapustę i grzybek. Zalać wodą. Lekko posolić ( 1/2 łyżeczki soli). Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować tak by wywar lekko ,, mrugał". Pod koniec gotowania wrzucić do rosołu kilka gałązek lubczyku . Wywar przecedzić odkładając mięso i warzywa. Z mięsa usunąć skóry i tłuszcze. Rosół doprawić do smaku. Na talerzach układać po porcji mięsa ( pół udka) i porcję warzyw ( jeśli ktoś np. nie lubi gotowanego pora można go pominąć).Oblać wrzącym rosołem. Posypać małymi listkami świeżego lubczyku( lub natki pietruszki gdy nie mamy lubczyku). Obok podać musztardę i chrzan. * Ja nie podaję pieczywa bo chodzi mi o lekki obiad , ale jeśli ktoś uważa , że jest mu ono niezbędne to nic nie stoi na przeszkodzie).
Kurczak i warzywa w bulionie
Obrane i umyte warzywa podpiec na suchej patelni by uległy karmelizacji cukry zawarte w warzywach
Kurczak i warzywa w bulionie
Warzywa i kurczaka + przyprawy zalać wodą -lekko osolić i gotować na małym gazie
Kurczak i warzywa w bulionie
Wyjąć mięso z rosołu usunąć skóry i tłuszcze
Kurczak i warzywa w bulionie
Rosół przecedzic i doprawic do smaku - podgrzać by był gorący