Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Kurczak Izaaka

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kurczaka umyć, osolić oraz natrzeć pieprzem i podzielić na porcje. Włożyć do

Kurczak Izaaka

Składniki:

Kurczak Izaaka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak Izaaka
Kurczaka umyć, osolić oraz natrzeć pieprzem i podzielić na porcje. Włożyć do lodówki na godzinę, następnie obsmażyć na oliwie z oliwek. Pomidory obrać ze skóry i podzielić na ćwiartki. Oliwki, miętę, melisę i bazylię posiekać i przełożyć do kurczaka, podbnie pomidory. Ząbki czosnku zmiażdżyć i również dodać do kurczaka. Całość gotować pod przykryciem na możliwie małym ogniu, podlewając wodą, a kiedy kurczak będzie prawie miękki, wlać wino. Zagotować i czekać aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem.
Świetnym dodatkiem do kurczaka w winie będzie surówka ze świeżej kapusty ze szczypiorkiem i sosem winegret.