redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Kurczak korzenny na Boże Narodzenie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Klasyczne dania można przygotować w nowoczesny i pyszny sposób. Pachnący ziołami kurczak, którego smak podkreślą aromatyczne goździki, cynamon i imbir, to idealny przepis na bożonarodzeniowy obiad.

Kurczak korzenny na Boże Narodzenie

Składniki:

Kurczak korzenny na Boże Narodzenie

 

  • 1 cały Kurczak Zagrodowy

 

 

 

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak korzenny na Boże Narodzenie

ETAP 1:

Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć mieszanką wymienionych wyżej przypraw i wstawić w naczyniu, w którym będzie się piec na noc do lodówki.

W dniu pieczenia obłożyć kurczaka plastrami mandarynek (można dla dekoracyjnego wyglądu dołożyć laski cynamonu i gwiazdy anyżu), kilka plastrów mandarynek razem z rozmarynem włożyć do wnętrza kurczaka.

Wstawić kurczaka ułożonego w naczyniu na plecach do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec 20 minut po czym odwrócić na brzuch, piec kolejne 20 minut po czym znów ułożyć na plecach, temperaturę zmniejszyć do 170 st. C. i piec jeszcze 40 minut. Jeśli będzie zbytnio się przypiekał można przykryć folią aluminiową.