Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak lub wołownia z kalafiorem (Wietnam)

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Przykryć filety z kurczaka folią i zbić aż będą cienkie. Pokroić w cienkie paseczki.

Kurczak lub wołownia z kalafiorem (Wietnam)

Składniki:

Kurczak lub wołownia z kalafiorem (Wietnam)

 

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (lub tyle wagowo wołowiny)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 4 pokrojone w ósemku duże cebule
  • 2 szkl różyczek kalafiora
  • 1 posiekane czerwone chili
  • sos:
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szkl rosołu drobiowego z kostki
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka sosu rybnego

Sposób przygotowania:

Kurczak lub wołownia z kalafiorem (Wietnam)
Przykryć filety z kurczaka folią i zbić aż będą cienkie. Pokroić w cienkie paseczki. Dodać czosnek, sól i dużo pieprzu. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i krótko obsmażyć kurczaka. Zdjąć z patelni. Rozgrzać resztę oleju i smażyć cebulę. Dodać różyczki kalafiora, chili i smażyć 10-15 minut. Wymieszać mąkę z sosami i octem, dodać rosół. Wymieszać kurczaka z warzywami, wlać sos i mieszać aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem.