Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak miodowy z imbirem

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sok z cytryny dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki wody, sosem chili, sosem sojowymi

Kurczak miodowy z imbirem

Składniki:

Kurczak miodowy z imbirem

 

  • (6 porcji):

 

  • kurczak (ok. 1 kg)

 

 

  • 2 łyżeczki sosu sojowego

 

  • 4 łyżeczki sosu chili

 

 

  • kieliszek wódki

 

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

 

 

  • olej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak miodowy z imbirem
Sok z cytryny dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki wody, sosem chili, sosem sojowymi wódką. Łyżkę oleju rozgrzać w rondelku, wrzucić imbir, mieszając, smażyć 1 minutę. Dodać miód, wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutę. Wlać mieszankę soku z cytryny, sosu sojowe go, chili i wódki. Sos zamieszać. Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na niewielkie porcje. Natrzeć solą, włożyć do miski, wlać sos miodowy, odstawić na 2 godziny. Kawałki kurczaka osączyć z sosu. Olej rozgrzać na głębokiej, dużej patelni, wkładać partiami kurczaka, smażyć na ostrym ogniu około 5 minut na złoty kolor. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Sos miodowy wlać do rondla, włożyć obsmażone kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwoma łyżkami wody. Wlać do duszonego mięsa, zamieszać. Gotować jeszcze 3 minuty. Kurczaka podawać z ryżem, polanego sosem. Porcja: 195 kalorii