Sposób przygotowania:
Kurczak miodowy z imbirem
Sok z cytryny dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki wody, sosem chili, sosem sojowymi wódką. Łyżkę oleju rozgrzać w rondelku, wrzucić imbir, mieszając, smażyć 1 minutę. Dodać miód, wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutę. Wlać mieszankę soku z cytryny, sosu sojowe go, chili i wódki. Sos zamieszać. Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na niewielkie porcje. Natrzeć solą, włożyć do miski, wlać sos miodowy, odstawić na 2 godziny. Kawałki kurczaka osączyć z sosu. Olej rozgrzać na głębokiej, dużej patelni, wkładać partiami kurczaka, smażyć na ostrym ogniu około 5 minut na złoty kolor. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Sos miodowy wlać do rondla, włożyć obsmażone kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwoma łyżkami wody. Wlać do duszonego mięsa, zamieszać. Gotować jeszcze 3 minuty. Kurczaka podawać z ryżem, polanego sosem. Porcja: 195 kalorii
Gość