smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Kurczak -Murgh ka salan

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i aromatyczne danie z kuchni hinduskiej. Niezwykłe połączenie smaków, wiele aromatycznych przypraw.

Kurczak -Murgh ka salan

Składniki:

Kurczak -Murgh ka salan

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suchego maku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (nie pomylić z kminkiem)
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 szczypty pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 szklanka wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Kurczak -Murgh ka salan
1. Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. 2. W miseczce mieszamy kurkumę, mak,kmin rzymski,kolendrę,,pieprz kajeński,imbir. 3. Wiórki kokosowe mieszamy z rozgniecionym czosnkiem. 4.W rondlu rozgrzać masło i zarumienić cebulę pokrojoną w drobną kostkę po czym dodać naszą mieszankę przypraw , wiórki kokosowe i smażyć cały czas mieszając około 2 minut. 5. Dodać kurczaka i obsmażyć go ze wszystkich stron cały czas mieszając 6 Całość podlać szklanką wody, dodać sól, pieprz i garam masala. Wymieszać i dusić do miękkości mięsa.