Sposób przygotowania:
Kurczak musztardowo-miodowy z warzywami
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą od środka i na zewnątrz. 1 łyżkę masła stopić, posmarować nim kurczaka. Do żaroodpornego naczynia wlać 2łyżki wody, włożyć kurczaka piersią do dołu. Wstawić do piekarnika i piec 30minut. Odwrócić, piec 35minut. Kalarepkę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Marchewki obrać i pokroić na większe słupki, ugotować w osolonej wodzie przez 7minut. Kalarepki i groszek wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5minut. Odmierzyć szklankę wywaru z kalarepek i groszku. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Resztę masła wymieszać z mąką i przygotować zasmażkę, wlać wywar i mleko, mieszając gotować 5minut. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i przyprawą warzywną, dodać natkę.Miód utrzeć z musztardami, przyprawić pieprzem cayenne, posmarować kurczaka, piec go jeszcze 10minut. Warzywa wymieszać z sosem. Kurczaka ułożyć na półmisku i obłożyć warzywami.