mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Kurczak musztardowo-miodowy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny kurczak w przepysznej glazurze z dodatkiem warzyw

Kurczak musztardowo-miodowy z warzywami

Składniki:

Kurczak musztardowo-miodowy z warzywami

 

  • 1,2kg sprawionego kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 5dag masła
  • 50dag marchewek
  • 30dag mrożonego groszku
  • 35dag kalarepki
  • 2łyżki mąki
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
  • pęczek natki pietruszki
  • 1łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżeczka musztardy kremskiej

Sposób przygotowania:

Kurczak musztardowo-miodowy z warzywami
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą od środka i na zewnątrz. 1 łyżkę masła stopić, posmarować nim kurczaka. Do żaroodpornego naczynia wlać 2łyżki wody, włożyć kurczaka piersią do dołu. Wstawić do piekarnika i piec 30minut. Odwrócić, piec 35minut. Kalarepkę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Marchewki obrać i pokroić na większe słupki, ugotować w osolonej wodzie przez 7minut. Kalarepki i groszek wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5minut. Odmierzyć szklankę wywaru z kalarepek i groszku. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Resztę masła wymieszać z mąką i przygotować zasmażkę, wlać wywar i mleko, mieszając gotować 5minut. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i przyprawą warzywną, dodać natkę.Miód utrzeć z musztardami, przyprawić pieprzem cayenne, posmarować kurczaka, piec go jeszcze 10minut. Warzywa wymieszać z sosem. Kurczaka ułożyć na półmisku i obłożyć warzywami.