Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak na ostro po abchasku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kurczaka umyć, oczyścić, pokrajać na części, oprószyć solą, pieprzem.

Kurczak na ostro po abchasku

Składniki:

Kurczak na ostro po abchasku

 

  • 1 kurczak
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu "chili"
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry

Sposób przygotowania:

Kurczak na ostro po abchasku
Kurczaka umyć, oczyścić, pokrajać na części, oprószyć solą, pieprzem. Rozgrzać w płaskim rondlu olej i smażyć porcje kury na złoto po obu stronach. Cebulę obrać, pokrajać w talarki, poddusić na szklisto w maśle na patelni, dodać do kury. Przecier pomidorowy i ostry sos wymieszać z wodą, cukrem, octem i roztartym na miazgę czosnkiem. Połączyć z kurą. Rondel przykryć i trzymać na wolnym ogniu dopóki mięso nie będzie miękkie. Przed podaniem posypać posiekaną natką lub kolendrą.