Sposób przygotowania:
Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i jabł
Przygotowujemy marynatę. Czosnek siekamy i łączymy z oliwą, pieprzem i przyprawami. Do marynaty możemy również użyć piwa ;) Kurczaka myjemy i delikatnie osuszamy. Następnie nacieramy do marynatą( również wewnątrz) i odstawiamy na kilka godzin. Kaszę gryczaną gotujemy. Jabłka po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w plasterki. Kurczaka wypełniamy kaszą i jabłkiem, następnie zamykamy "otwór" wykałaczkami i układamy go w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy go solą, posiekaną cebulą, obkładamy plasterkami jabłka i masłem. Następnie posypujemy całość majerankiem. Kurczaka pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 80 minut. Jeśli kurczak za bardzo nam się przypieka możemy zmniejszyć temperaturę do 180- 160 stopni.