Sposób przygotowania:
Kurczak nadziewany wątróbkąKurczaka dokładnie umyć, natrzeć solą, odstawić na kilka godzin. Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbkę umyć, obrać z błonek, posiekać na miazgę. Bułkę odcisnąć, dodać do wątróbki. Natkę pietruszki posiekać. Do wątróbki dodać żółtko i posiekaną natkę. Białko ubić na sztywną pianę. Dokładnie wyrobić masę, na koniec dodając pianę z białka. Jeśli masa jest za rzadka, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym nadzieniem napełnić kurczaka, zszyć otwór igłą z biała nitką.
Przygotowanego kurczaka umieścić w brytfannie wysmarowanej masłem, podlać wodą, na wierzchu położyć kawałek masła, wstawić do piekarnika. Piec około 1 ½ godziny.
Kurczaka podawać z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i mizerią.