cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Kurczak nadziewany wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

wątróbka

Kurczak nadziewany wątróbką

Składniki:

Kurczak nadziewany wątróbką

 

  • 1 kurczak średniej wielkości,
  • 150 – 200 g wątróbki drobiowej,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • 1 czerstwa bułeczka,
  • natka pietruszki,
  • masło,
  • mleko,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany wątróbką

Kurczaka dokładnie umyć, natrzeć solą, odstawić na kilka godzin. Bułkę  namoczyć w mleku. Wątróbkę umyć, obrać z błonek, posiekać na miazgę. Bułkę odcisnąć, dodać do wątróbki. Natkę pietruszki posiekać.  Do wątróbki dodać żółtko i posiekaną natkę. Białko ubić na sztywną pianę. Dokładnie wyrobić masę, na koniec dodając pianę z białka. Jeśli masa jest za rzadka, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym nadzieniem napełnić kurczaka, zszyć otwór igłą z biała nitką.


Przygotowanego kurczaka umieścić w brytfannie wysmarowanej masłem, podlać wodą, na wierzchu położyć kawałek masła, wstawić do piekarnika. Piec około 1 ½ godziny.


Kurczaka podawać z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i mizerią.