Kazik45

Kazik45

Kucharz
[Przepisów: 23]

Kurczak niedzielny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Miał to być kurczak pieczony, normalny, bez udziwnień ale zobaczyłem ogórki, gruszki, śliwki z działki, a dzień wcześniej kupiłem orzechy.

Kurczak niedzielny

Składniki:

Kurczak niedzielny

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 4 udka kurczaka;
  • 4 gruszki niezbyt dojrzałe;
  • 16 śliwek węgierek niedojrzałych;
  • 1 duży owoc papryki;
  • 1 cebula(śr.6-8 cm);
  • 1 marchew (20-25 cm);
  • 5 cm kawałek grubego korzenia pietruszki;
  • 30 dag małych ogórków lub wagowy odpowiednik duży (po obraniu i „odnasiennieniu”);
  • 10 dag orzechów włoskich łuskanych, niepołamanych;
  • ok 75 ml sosu sojowego ciemnego;
  • sól;
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego;
  • ok1½ łyżeczki curry;
  • 1 łyżka oregano;
  • ok150 ml oleju (kukurydziany lub ryżowy);
  • 5 dag masła;
  • 50 ml wina półsłodkiego.

 

Sposób przygotowania:

Kurczak niedzielny
Przygotowanie Każdy kawałek kurczaka(jeśli trzeba odetnij kręgosłup), najpierw polej łyżeczką sosu sojowego, potem posyp solidnie solą (mięso odda sól w obróbce(!), pieprzem ziołowym, curry, oregano i pozostaw w chłodzie na 12h(!)następnie posyp lekko czosnkiem granulowanym i polej ok 30 ml oleju, tak by rozszedł się po całym mięsie i odstaw na 12h(!). Szczypcami, przez otwór po ogonku wyjmij pestki ze śliwek (staraj sią nie rozrywać owocu za mocno), wlej do każdej 5-8 kropli sosu sojowego. Następnie zalej śliwki solanką:1czubata łyżka soli na ok 0,5 l wody + łyżka sosu sojowego, tak aby śliwki były zakryte, pozostaw na 12h(!). Właściwe przyrządzenie, potrzebne są trzy patelnie w tym jedna typu wok. Małe ogórki obierz, pozbaw nasion, podziel na 4. Jeśli masz duży ogórek, przetnij wzdłuż na pół, oczyść z nasion i pokrój w pół-plastry ok 1cm, polej 1 łyżeczką sosu sojowego, wymieszaj i odstaw. Gruszki obierz podziel na 4, pozbaw gniazda nasiennego, paprykę oczyść, pokrój w kwadraty 2 cm, cebule w piórka, marchew w plastry 5-8mm, pietruszkę w słupki. Ze śliwek odlej zalewę, w każdą włóż ¼ ziarna orzecha, odstaw. Na dużej patelni z olejem dobrze rozgrzanym obsmaż szybko, na brąz kurczaka, obracając kilka razy. Równocześnie: - do woka wlej ok 50 ml oleju, wrzuć marchew, pietruszkę paprykę, podsmaż lekko, przykryj ustaw na płytce dystansowej, zmniejsz płomień. Na mniejszej patelni podsmaż cebulę na lekki brąz, dodaj do woka. Jeśli kurczak jest dobrze podpieczony przełóż go do woka, połóż na jarzynach skórką do góry, posyp ćwiartkami orzecha, wlej wino, przykryj i duś ok 15 minut na lekkim ogniu. Jeśli trzeba podlej minimalną ilość wody, ale staraj się „nie rozcieńczać” dania.Na tłuszczu po zdjęciu kurczaka podsmaż teraz, na dość dużym płomieniu gruszki i ogórka, powstały sos przelej łyżką do woka. Jednocześnie na na patelnię po smażeniu cebuli włóż masło dodaj łyżeczkę oleju, po silnym rozgrzaniu dodaj śliwki i na maks. płomieniu podgrzej, do momentu aż zacznie z niektórych schodzić skórka, zdejmij z ognia, posyp lekko czosnkiem granulowanym, curry, przykryj pokrywką, oraz jakimś ręcznikiem by za szybko nie wystygło, odstaw. Masz równocześnie wszystko gotowe. Z czym podawać: ja podałem z ryżem(patrz mój przepis na ryż, zamiast grzybowego bulionu dałem z kury + kurkumę jako zabarwienie), uznałem że ryż jest najodpowiedniejszy do tego dania. Pozornie danie jest pracochłonne ale całość termicznej obróbki, nie licząc zaprawienia, zajęła mi ok 1 godziny. Wszystkie dodatki przygotowałem wieczorem, przygotowanie śliwek, ok 30 min. Smacznego.