Sposób przygotowania:
Kurczak orientalny na kremowym risotto
Piersi kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę 2 cm. Natrzeć pieprzem dodać pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki, polać sosem sojowym i sokiem z limonki, odstawić. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie paseczki, a bambusa odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić połowę czosnku i cebuli, smażyć do zeszklenia. Wsypać ryż i przez chwilę smażyć dalej. Do ryżu dolać 2 chochle bulionu i mieszając co jakiś czas gotować na wolnym ogniu, aż bulion się prawie wygotuje. Ponownie dolać 2 chochle i tak do momentu aż ryż będzie miękki. W między czasie kurczaka obtaczamy w jajku i panierce z bułki tartej i sezamu. Do woka dodajemy łyżkę oleju i mocno podgrzewamy, następnie dodajemy pozostały czosnek i cebulę,marchewkę oraz cynamon i kolendrę. Mieszamy energicznie, dodajemy mięso i smażymy 2 - 4 min. ciągle mieszając. Po podsmażeniu dodajemy bambusa. Smażymy znów chwilę i dokładamy garść pokrojonego w krążki pora. Chwilę wszystko przesmażamy i razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyłączamy ogień. W patelni gdzie gotowaliśmy rissotto sprawdzamy, czy ryż jest miękki i płyn się prawie wygotował, wtedy dodajemy masło i serek mascarpone, mieszamy i dodajemy sól i pieprz do smaku. Na talerz wykładamy risotto a na nie kurczaka.