Sposób przygotowania:
Kurczak pikantno-słodki
Natrzeć kurczaka przyprawami ( konfiturą z pomarańczy ,miodu , 2 łyżek oleju, pieprzu, szczypty soli ,sproszkowanej skórki pomarańczowej i przyprawy do kurczaka ) . Wstawić na 30 minutdo lodówki . Rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim kurczaka .Zalać wodą i dusić 45 minut ( kurczak powinien być miękki ) .Wyjąć kurczaka .Dołożyć masło - wsypać śmietankę do kawy i dobrze wymieszać .Doprawić sos do smaku . Dodaję śmietankę do kawy w proszku ( tzw. zabielacz )- bo traktuję ją jak przyprawę . Jej dosypanie lekko go zagęszcza ( zamiast mąki ) , łagodzi ostry smak nadając kremowej faktury, nie rozcieńcza sosu i co ważne zawsze jest pod ręką . Podałam z makaronem ryżowym z tapioką ( tym którego nie trzeba gotować ). Zabarwiłam go zielonym barwnikiem spożywczym ( po prostu zalałam makaron wrzątkiem i dodałam do niego kilka kropli barwnika ).