Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak pikantno-słodki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Konfitura z pomarańczy i pieprz cayenne + kurczak .

Kurczak pikantno-słodki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pikantno-słodki

 

  • 3- 4 pałeczki z kurczaka ( lub 2 całe udka przekrojone na połówki )
  • 1 pełna łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • oleju z pestek winogron
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej suszonej skórki pomarańczowej Kotany ( lub drobno krojona kandyzowana , lub aromat pomarańczowy )
  • 3 łyżeczki Naturalnej marynaty do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne Knorra
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3 łyżeczki śmietanki do kawy w proszku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pikantno-słodki
Natrzeć kurczaka przyprawami ( konfiturą z pomarańczy ,miodu , 2 łyżek oleju, pieprzu, szczypty soli ,sproszkowanej skórki pomarańczowej i przyprawy do kurczaka ) . Wstawić na 30 minutdo lodówki . Rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim kurczaka .Zalać wodą i dusić 45 minut ( kurczak powinien być miękki ) .Wyjąć kurczaka .Dołożyć masło - wsypać śmietankę do kawy i dobrze wymieszać .Doprawić sos do smaku . Dodaję śmietankę do kawy w proszku ( tzw. zabielacz )- bo traktuję ją jak przyprawę . Jej dosypanie lekko go zagęszcza ( zamiast mąki ) , łagodzi ostry smak nadając kremowej faktury, nie rozcieńcza sosu i co ważne zawsze jest pod ręką . Podałam z makaronem ryżowym z tapioką ( tym którego nie trzeba gotować ). Zabarwiłam go zielonym barwnikiem spożywczym ( po prostu zalałam makaron wrzątkiem i dodałam do niego kilka kropli barwnika ).
Kurczak pikantno-słodki
Obiadek z tego co było w domu - przegląd lodówki w pełni
Kurczak pikantno-słodki
Natarte przyprawami udka z kurczaka zostawić na 30 minut w lodówce
Kurczak pikantno-słodki
Obsmażyć kawałki kurczaka na rumiano , zalać wodą i dusić do miękkości mięsa i zredukowaniu sosu
Kurczak pikantno-słodki
Sos zabielić , doprawić do smaku , przetrzeć przez sito