iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Kurczak po goralsku.

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

Dobry kurczaczek ale kapusta to wysmienita.

Kurczak po goralsku.

Składniki:

Kurczak po goralsku.

 

  • 1 sredni kurczak lub 4 duze udka
  • 2 spore cebule
  • 50 dag kiszona kapusta
  • 1 szklanka smietany
  • 2 lyzki margaryny
  • 3 zabki czosnku
  • garsc posiekanej zieleniny(natka pietruszki,szczypiorek)
  • sok z 1/2cytryny
  • sol
  • pieprz lub mielona ostra papryka
  • szczypta mielonego kminku

Sposób przygotowania:

Kurczak po goralsku.
Czosnek zmiazdzyc,utrzec z sola.pieprzem,kminkiem i sokiem z cytryny.Kurczaka podzielic na czesci i natrzec pasta czosnkowa,zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki przynajmniej na 2 godziny.Posiekac drobno kapuste.Cebule pokroic w kostke i zeszklic na lyzce tluszczu,dodac kapuste i dusic do miekkosci,podlewajac jesli trzeba ,kilkoma lyzkami wody.Doprawiamy do smaku.Kurczaka obsmazyc na zloty kolor.Przekladamy do garnka z kapusta i dusimy pod przykryciem na malym ogniu okolo 40 min.Na koniec dodac smietane i dobrze wymieszac,doprawic.Przed podaniem obficie posypac zielenina.