VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Kurczak po katalońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Słoneczne i mocno pomidorowe danie z kurczakiem przygotowywane na patelni… Swoją prostotą i smakiem zachwyci każdego. Przenosimy się do pięknej Katalonii w Hiszpanii.

Kurczak po katalońsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak po katalońsku

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po katalońsku
Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na plastry, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Obsmażamy na rozgrzanej patelni, zdejmujemy mięso na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w kółka. Podsmażamy na patelni po mięsie, dodajemy mieszankę warzyw z papryką i ziołami, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką i bazylią. Wszystko dusimy do momentu zagotowania. Dolewamy bulion i wsypujemy suchy ryż. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając (żeby ryż się nie przypalił). Pod koniec na wierzchu układamy usmażonego kurczaka, polewamy sosem. Zdejmujemy z ognia, dekorujemy pokrojonymi czarnymi oliwkami. Smacznego!
Kurczak po katalońsku
Kurczak po katalońsku