Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak po normandzku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podzielic kury na porcje i obsmażyć na maśle, wlać wódkę i zapalić. Pieczarkom

Kurczak po normandzku

Składniki:

Kurczak po normandzku

 

  • 2 małe kurczaki

  • 500 g pieczarek
  • 50 g masła
  • 200 g śmietanki
  • 100 g wódki
  • 1 kg renet
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak po normandzku
Podzielic kury na porcje i obsmażyć na maśle, wlać wódkę i zapalić. Pieczarkom obciąć trzonki, wymyć w wodzie z octem winnym. Pokrajać w paseczki i wrzucic do garnka, dodać sól, pieprz i zalać 1/3 ilością śmietanki. Dusić aż śmietana się wymiesza i nabierze ciemnego koloru, wtedy dodać resztę śmietany. Podgrzać tak aby sie śmietana nie zważyła. Jabłak obrać, pokrajać w ćwiartki, wykroić pestki i przesmażyć na maśle. Kurę włożyć do śmietanki z pieczarkami, nie gotować. podać gorące, osobno smażone jabłka.