Sposób przygotowania:
Kurczak raz jeszcze
Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z curry, 50 ml oleju, suszem warzywnym, solą- pozostaw na noc w chłodnym miejscu.
Na teflonowej głębokiej patelni i dość silnym płomieniu szybko obsmaż mięso, podłóż płytkę dystansową pozostaw na małym płomieniu, wrzuć liście laurowe. Na drugiej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, przerzuć do patelni z mięsem, nie mieszaj. Dodaj marchew pokrojoną w plastry 2-3 mm przekrojone na 2 lub 4 części. Do pozostałego tłuszczu dodaj margarynę, wrzuć pieczarki pokrojone w ćwiartki (duże w ósemki) posól, podsmaż do lekkiego zbrązowienia na silnym ogniu, dodaj do mięsa. By przyśpieszyć smażenie możesz powstały sok łyżką przelewać do mięsa.
Wrzuć pokrojone wzdłuż (!) w słupki rdzenie liści kapusty, dodaj paprykę, podlej 1 szklanką wody,wymieszaj całość, przykryj na ok 5-8 minut.
Rozprowadź mąkę ziemniaczaną w pozostałej wodzie , dodaj rozdrobniony czosnek , wlej całość do mięsa, wymieszaj, zagotuj, przykryj, wyłącz płomień. Po 1-2 minutach masz gotowe danie.
Podawaj z ryżem >"Ryż grzybowy"
Na teflonowej głębokiej patelni i dość silnym płomieniu szybko obsmaż mięso, podłóż płytkę dystansową pozostaw na małym płomieniu, wrzuć liście laurowe. Na drugiej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, przerzuć do patelni z mięsem, nie mieszaj. Dodaj marchew pokrojoną w plastry 2-3 mm przekrojone na 2 lub 4 części. Do pozostałego tłuszczu dodaj margarynę, wrzuć pieczarki pokrojone w ćwiartki (duże w ósemki) posól, podsmaż do lekkiego zbrązowienia na silnym ogniu, dodaj do mięsa. By przyśpieszyć smażenie możesz powstały sok łyżką przelewać do mięsa.
Wrzuć pokrojone wzdłuż (!) w słupki rdzenie liści kapusty, dodaj paprykę, podlej 1 szklanką wody,wymieszaj całość, przykryj na ok 5-8 minut.
Rozprowadź mąkę ziemniaczaną w pozostałej wodzie , dodaj rozdrobniony czosnek , wlej całość do mięsa, wymieszaj, zagotuj, przykryj, wyłącz płomień. Po 1-2 minutach masz gotowe danie.
Podawaj z ryżem >"Ryż grzybowy"
Gość
45Kazik
Po wykonaniu zjedzeniu oceń.
Smacznego.
Pozdrawiam
Gość
45Kazik
Zwróć uwagę, że nia daję ziela angielskiego, który zmienia mocno smak, a ilość liści laurowych w zupie i w sosie to nie to samo. Tutaj wzmaga tylko aromat dodanych przypraw. Wypróbuj.
Pozdrawiam.
45Kazik
Uzupełniam: faktem jest, że czsem liście są bardzo duże, tu miałem na myśli/użyłem średniej wielkości ok 2x2zł.
Gość
Persik
45Kazik
Ale lepiej smakuje. Moje Wiedźmy tak twierdzą:D