Kurczak raz jeszcze

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie naprawdę proste i szybkie w wykonaniu, a efektowne i smaczne.

Kurczak raz jeszcze

Składniki:

Kurczak raz jeszcze

 

  • 60 dag piersi z kurczaka;
  • 1 łyżeczka curry;
  • 50 ml oleju;
  • 1 łyżeczka suszonej mieszanki warzywnej;
  • 1/8 łyżeczki soli;
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 3 duże cebule;
  • 30 dag pieczarek;
  • 5 dag margaryny mlecznej;
  • 10 dag rdzeni z liści kapusty pekińskiej;¹)
  • 10 dag marchewki(1 średnia);
  • 1 łyżka suszu grzybowego;
  • 1 łyżka słodkiej papryki miel.;
  • 5 liści laurowych;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • ok 2 szkl zimnej przegotowanej wody.
  • ¹) – przy robieniu surówki z kapusty pekińskiej zawsze wycinam rdzenie z zewnętrznych liści.

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak raz jeszcze
Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z curry, 50 ml oleju, suszem warzywnym, solą- pozostaw na noc w chłodnym miejscu.
Na teflonowej głębokiej patelni i dość silnym płomieniu szybko obsmaż mięso, podłóż płytkę dystansową pozostaw na małym płomieniu, wrzuć liście laurowe. Na drugiej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, przerzuć do patelni z mięsem, nie mieszaj. Dodaj marchew pokrojoną w plastry 2-3 mm przekrojone na 2 lub 4 części. Do pozostałego tłuszczu dodaj margarynę, wrzuć pieczarki pokrojone w ćwiartki (duże w ósemki) posól, podsmaż do lekkiego zbrązowienia na silnym ogniu, dodaj do mięsa. By przyśpieszyć smażenie możesz powstały sok łyżką przelewać do mięsa.
Wrzuć pokrojone wzdłuż (!) w słupki rdzenie liści kapusty, dodaj paprykę, podlej 1 szklanką wody,wymieszaj całość, przykryj na ok 5-8 minut.
Rozprowadź mąkę ziemniaczaną w pozostałej wodzie , dodaj rozdrobniony czosnek , wlej całość do mięsa, wymieszaj, zagotuj, przykryj, wyłącz płomień. Po 1-2 minutach masz gotowe danie.
Podawaj z ryżem >"Ryż grzybowy"