anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Kurczak śliwkowo - pieczarkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo smaczny kurczak, polecam.

Kurczak śliwkowo - pieczarkowy

Składniki:

Kurczak śliwkowo - pieczarkowy

 

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 7 pieczarek
  • 5 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 łyżeczka przyprawy
  • do drobiu
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka lub ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżek zimnej wody

Sposób przygotowania:

Kurczak śliwkowo - pieczarkowy
Pierś z kurczaka umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w kawałki.
Obsmażyć na maśle roślinnym, dodać pokrojoną drobno cebulę, umyte i pokrojone śliwki i pokrojone pieczarki.
Wszystko dusić około 15 min, pod koniec dodać 1 szklankę wody, oraz wszystkie przyprawy, dusić wszystko jeszcze 10 min.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody, zaprawić mięso , chwilę jeszcze dusić , mieszając.
Podawać z kluskami, ryżem lub ziemniakami
.

Smacznego.