Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak słodko-kwaśny (Chiny)

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pokroić piersi kurczaka na małe podłużne kawałki. Sok z ananasa, sherry, ocet, sos

Kurczak słodko-kwaśny (Chiny)

Składniki:

Kurczak słodko-kwaśny (Chiny)

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • średnia cebula
  • 40 dag ananasa z puszki
  • 15 dag warzyw do smażenia (kiełki soi, papryka, bambus)
  • 3 łyżki sosu pomidorowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka sherry
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki octu
  • 1/2 drobiowej kostki rosołowej
  • łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Kurczak słodko-kwaśny (Chiny)
Pokroić piersi kurczaka na małe podłużne kawałki. Sok z ananasa, sherry, ocet, sos pomidorowy, sos sojowy, miód i koncentrat pomidorowy wymieszać razem w misce, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. Włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. Pokroić grubo cebulę. Podgrzać połowo oleju w woku i podsmażać, mieszając cebulę 5 minut na dużym ogniu. Dodać warzywa, pokrojonego ananasa i gotować około 5 minut, aż większość płynu wyparuje. Odcedzić kurczaka, ale pozostawić marynatę, która będzie jeszcze potrzebna. Wrzucić kurczaka na rozgrzany wok z pozostałą resztą oleju I smażyć 5 minut, aż kurczak będzie w pełni usmażony, jednak wilgotny w uniku. Połączyć z przygotowanymi wcześniej warzywami i smażyć przez następne 3-4 minuty. W tym czasie wymieszać pozostały po marynowaniu płyn łyżką mąki kukurydzianej i wlać do kurczaka i warzyw. Smażyć kilka minut. Podawać natychmiast z ryżem lub chińskim makaronem.