Sposób przygotowania:
Kurczak słodko-kwaśny (Chiny)
Pokroić piersi kurczaka na małe podłużne kawałki. Sok z ananasa, sherry, ocet, sos pomidorowy, sos sojowy, miód i koncentrat pomidorowy wymieszać razem w misce, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. Włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. Pokroić grubo cebulę. Podgrzać połowo oleju w woku i podsmażać, mieszając cebulę 5 minut na dużym ogniu. Dodać warzywa, pokrojonego ananasa i gotować około 5 minut, aż większość płynu wyparuje. Odcedzić kurczaka, ale pozostawić marynatę, która będzie jeszcze potrzebna. Wrzucić kurczaka na rozgrzany wok z pozostałą resztą oleju I smażyć 5 minut, aż kurczak będzie w pełni usmażony, jednak wilgotny w uniku. Połączyć z przygotowanymi wcześniej warzywami i smażyć przez następne 3-4 minuty. W tym czasie wymieszać pozostały po marynowaniu płyn łyżką mąki kukurydzianej i wlać do kurczaka i warzyw. Smażyć kilka minut. Podawać natychmiast z ryżem lub chińskim makaronem.
milenazajac