Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Kurczak Tagma

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie najłatwiejsze, ale bardzo pyszne danie.

Kurczak Tagma

Składniki:

Kurczak Tagma

 

  • 225 g rabarbaru
  • 2 gruszki, obrane, pokrojone w plasterki
  • 2 duże jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 50 g cukru
  • 90 ml Calvadosu
  • 6 filetów z piersi kurczaka
  • 375 ml jogurtu
  • 4 łyżki świeżo posiekanej bazylii
  • 3 łyżki drobnej bułki tartej
  • 3 łyżki świeżo startego sera parmezan
  • 60 ml białego wina

Sposób przygotowania:

Kurczak Tagma
Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka razem z gruszkami, jabłkami, startą skórką pomarańczową, cukrem i Calvadosem.

Przykryć i dusić przez 10 minut, odkryć i kontynuować duszenie, aż owoce w kompocie będą bardzo miękkie.

Kurczaka włożyć do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.

190 ml jogurtu wymieszać z 2 łyżkami bazylii, tartą bułką i serem. Wyłożyć na kurczaka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Kurczaka ułożyć na talerzach, na wierzchu położyć 2 łyżki owocowego kompotu. Na wierzch położyć po porcji pozostałego jogurtu i posypać bazylią. Podawać