Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak w ananasach

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Czosnek obrać, wycisnąć praską do miseczki, wymieszać z sosem sojowym. Mięso

Kurczak w ananasach

Składniki:

Kurczak w ananasach

 

  • 2 filety z piersi kurczaka

 

 

  • 2 średnie marchewki

 

 

 

 

  • łyżka słod­kiego sosu sojowego

 

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak w ananasach
Czosnek obrać, wycisnąć praską do miseczki, wymieszać z sosem sojowym. Mięso pokroić w grubą kostkę, zanu­rzyć w przygotowanym sosie, wyjąć, następnie obtoczyć w mące. Marchew obrać, pokroić w słomkę, ananas odsą­czyć, pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oleju, po chwili zlać tłuszcz, patelnię rozgrzać ponow­nie. Obsmażyć mięso, odsączyć na ­ruszcie lub przełożyć do miseczki. Oczy­ścić patelnię papierowym ręcznikiem,ponownie przygotować do smażenia (jak to podano przedtem). Obsmażyć marchew, po minucie dodać kawałki ananasa i imbir, po kolejnej minucie dołożyć zrumienione wcześniej mięso. Sos ananasowy z puszki rozrobić z łyż­ką mąki ziemniaczanej i dodać do po­zostałych składników potrawy, zagoto­wać. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.