Sposób przygotowania:
Kurczak w mandarynkach z domowymi wstążkami
Mandarynki szorujemy pod ciepłą bieżącą wodą. Jedną kroimy w plastry. W naczyniu mieszamy składniki do marynaty. Wkładamy filet nacieramy marynatą i obkładamy plastrami mandarynki. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie zagniatamy ciasto, gdy przestanie się lepić do łyżki, wyrzucamy na blat posypany mąką i wałkujemy na niewielki gruby placek, a następnie kroimy na wstążki.
Mięso układamy na zimnej patelni skórą do dołu i wolno podgrzewamy, aż się tłuszcz wytopi a skórka zarumieni i tak podpiekamy z każdej strony. Gdy jest rumiane zalewamy marynatą jaka została i przykrywamy, pozwalamy wolno dojść. Wstążki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy dosłownie 2 min od wypłynięcia do góry. Wtedy wyłapujemy łyżką cedzakową i dodajemy na patelnię.
Dobrze jak odrobina wody z makaronu dostanie się na patelnię. To pozwoli dogotować się kluskom i przejść smakami z patelni. Na talerzu dekorujemy cząstkami drugiej mandarynki.
Mięso układamy na zimnej patelni skórą do dołu i wolno podgrzewamy, aż się tłuszcz wytopi a skórka zarumieni i tak podpiekamy z każdej strony. Gdy jest rumiane zalewamy marynatą jaka została i przykrywamy, pozwalamy wolno dojść. Wstążki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy dosłownie 2 min od wypłynięcia do góry. Wtedy wyłapujemy łyżką cedzakową i dodajemy na patelnię.
Dobrze jak odrobina wody z makaronu dostanie się na patelnię. To pozwoli dogotować się kluskom i przejść smakami z patelni. Na talerzu dekorujemy cząstkami drugiej mandarynki.
kołczu
Ela Dz
Dzięki :)
Jako kulinarny amator staram się puszczać wodze fantazji ile wejdzie.