Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Kurczak w migdałach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyczny,soczysty kurczak o oryginalnym smaku.

Kurczak w migdałach

Składniki:

Kurczak w migdałach

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w migdałach
Zmieszać jogurt z sokiem przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,miodem,imbirem,pieprzem cayenne,zmielonymi goździkami i migdałami.Na końcu dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.Tak przygotowaną mieszanką natrzeć wcześniej umytego i osuszonego kurczaka.Pozostawić na około dobę w lodówce.Następnego dnia kurczaka przełożyć do brytfanki,skropić roztopionym masłem.Brytfankę przykryć i piec w piekarniku w 180*C,od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sosikiem przez około jedną godzinę.Następnie zdjąć pokrywkę i piec przez następne pół godziny,często podlewając.Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości kurczaka i piekarnika.Jest pyszny z frytkami lub z ziemniakami.Ja najbardziej lubię z gotowanym ryżem z rodzynkami.