Sposób przygotowania:
Kurczak w ostrych brzoskwiniach
Przygotować marynatę z syropu, 2 łyżek oleju, soku z cytryny, szczypty soli, curry, papryki, pieprzu. Umyte i osuszone kawałki kurczaka ułożyć w pojemniku i zalać marynatą. Wrzucić anyż, rozmaryn i goździki. Pozostawić na noc w lodówce. Wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Wyłowić z marynaty anyż i goździki ( rozmaryn będzie obsmażany razem z kurczakiem) Kurczaka obsmażyć na rumiano na pozostałym oleju - z położonym obok rozmarynem. Dołożyć masło . Podlać marynatą i dusić na małym gazie ok.30 minut - kurczak ma być bardzo miękki, a sos odparować o połowę. Doprawić sos do smaku- wsypać połowę natki pietruszki. Ułożyć obok kurczaka brzoskwinie przecięciem do dna i wypukłą część brzoskwini posypać pieprzem i papryką. Trzymać w sosie pod przykryciem kilka minut. Podawać kawałki kurczaka z brzoskwiniami posypując resztą natki ( na kawałek kurczaka ma przypaść 1 połówka brzoskwini). Do tego ryż duszony na bulionie i sałata z brzoskwiniowym dresingiem ( dresing robię miksując 1 połówkę brzoskwini z 2 łyżkami oleju, solą , pieprzem i sokiem z cytryny).
Misspastries
Babciagramolka
Dziękuję- też lubię mięsa z owocami. Polecam wypróbowanie zestawienia owoców z rybami