mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kurczak w paluszkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonałe połączenie pysznie chrupiącej paluszkowo-sezamowej panierki wraz z soczystym, bardzo aromatycznym mięskiem..:)

Kurczak w paluszkach

Składniki:

Kurczak w paluszkach

 

  • 9 kurczakowych podudzi (użyłam podwójnej piersi z kurczaka
  • 500 ml maślanki (dałam 200 ml)
  • 50 ml oleju z pestek winogron (może być inny roślinny)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka soli morskiej
  • 2 łyżki miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • 100-150 g paluszków słonych (mogą być też np. z makiem lub sezamem)
  • łyżka przyprawy do drobiu

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w paluszkach
Czosnek obrać i drobno posiekać (przecinęłam przez praskę). Wymieszać z maślanką, miodem i olejem. Doprawić solą i pieprzem. Do marynaty włożyć umyte i osuszone pałeczki kurczaka (lub pokrojoną na paseczki pierś z kurczaka) i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia wyjąć kurczaka na durszlak, pozwolić aby nadmiar maślanki spłynął z niego. W międzyczasie włożyć do woreczka paluszki, woreczek zamknąć a paluszki potraktować wałkiem do ciasta. Wałkować aż paluszki zamienią się w dość drobny proszek. Ale nie całkiem drobny, bo coś musi czasem chrupać! Paluszki (a raczej to co z nich zostało) wymieszać z łyżką przyprawy do drobiu w miseczce. Mięsko dokładnie obtoczyć w uzyskanej panierce i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia (podlałam lekko olejem, piekłam w naczyniu żaroodpornym). Piec około 30 minut w temperaturze 220 st.C.