Sposób przygotowania:
Kurczak w pieczarkach z kluskami
Mięso umyłam i dokładnie osuszyłam. Następnie pokroiłam na małe kawałki i obsmażyłam na oleju. Pieczarki dokładnie umyłam i przesmażyłam na maśle. Następnie dodałam obraną i drobno posiekaną cebulę oraz obraną i startą na tarce marchew. Wszystko razem chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą, dodałam mięso i oprószyłam solą i pieprzem. Całość dusiłam ok 15 minut i oprószyłam mąką. Po czym dokładnie wymieszałam. Dusić ok 15 minut. Na koniec dodałam śmietanę, doprawiłam do smaku i ponownie wymieszałam. Z jajek, mleka i mąki i szczypty soli zarobiłam gęste ciasto. Ciasto nabierałam łyżką maczaną w gorącej wodzie i kładłam na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłynęły wyjęłam łyżką cedzakową. Kluski podawać z przygotowanym sosem.