Boo

Boo

Kucharz
[Przepisów: 8]

Kurczak w sosie grzybowo-musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis z książki dla diabetyków nieco przeze mnie zmodyfikowany

Kurczak w sosie grzybowo-musztardowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie grzybowo-musztardowym

 

  • 15g suszonych grzybów leśnych
  • 4 piersi kurczaka (oczyszczone ze skóry i tłuszczu)
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 200g świeżych grzybów pokrojonych w plasterki (ja użyłam pieczarek)
  • 200ml śmietany 18%
  • 3/4 łyżki stołowej musztardy stołowej LUB 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • olej lub oliwa z oliwek
  • woda (wrzątek)
  • sól
  • pieprz
  • Vegeta (lub inna przyprawa tego typu)

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie grzybowo-musztardowym
Danie podaje się z brązowym ryżem, który w trakcie przygotowywania sosu trzeba ugotować. W małej salaterce zalej suszone grzyby wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na przynajmniej 15 minut. Rozgrzej odrobinę olej na patelni teflonowej i obsmażaj piersi kurczaka na średnim ogniu aż do zbielenia na całym przekroju (ja potrzymałam trochę dłużej, zaczął się lekko rumienić). Przełóż kurczaka do ogrzanego półmiska i trzymaj w cieple. Na patelnię dolej odrobinę oleju, dodaj cebulę i obsmażaj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pieczarki (lub inne świeże grzyby) i duś razem aż pieczarki puszczą wodę i się skurczą. W między czasie dodaj soli, pieprzu i Vegety. Namoczone suszone grzyby odcedź, ale nie pozbywaj się zalewy. Grzyby pokrój w plasterki i dorzuć na patelnię. Po ok. 2 minutach dolej zalewę. Doprowadź całość do wrzenia po czym duś, aż do zmniejszenia się objętości płynu (wody+zalewy) o połowę. Na patelnię wlej śmietanę, dodaj musztardę i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Duś przez kilka minut, w międzyczasie doprawiając według własnego uznania. Polej sosem piersi kurczaka i natychmiast podawaj.
Kurczak w sosie grzybowo-musztardowym
Zalane grzyby
Kurczak w sosie grzybowo-musztardowym
Kurczak
Kurczak w sosie grzybowo-musztardowym
'Duszenie' sosu
Kurczak w sosie grzybowo-musztardowym
Danie prawie gotowe do podania