Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka w meksykańskim pomidorze
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawą do kurczaka i lekko pieprzymy. Piersi obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany olej (dodaję łyżkę margaryny). Smażymy z każdej strony aż się zarumienią, przekładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek (lekko solę i pieprzę). Kiedy się zeszklą dodajemy obranego ze skórki i pokropionego pomidora i paprykę. Wszystko razem smażymy kilka minut mieszając aż pomidor puści sok a papryka zrobi się lekko miękka. Dodajemy pokrojone w cienkie półplasterki jabłko, a następnie pół słoika sosu meksykańskiego Łowicz łączymy wszystko i doprawiamy ulubionymi ziołami: bazylią, oregano, majerankiem, ziołami prowansalskimi (można dodać szczyptę cukru). Dusimy na małym ogniu przez 7-8 min często mieszając. Wlewamy wywar lub rosół dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, wkładamy do sosu piersi kurczaka i dusimy pod przykryciem 15-20 minut od czasu do czasu obracając mięso. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego.
misia53