margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Piersi kurczaka w meksykańskim pomidorze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne mięso w sosie z ostrą nutką.

Piersi kurczaka w meksykańskim pomidorze

Składniki:

Piersi kurczaka w meksykańskim pomidorze

 

  • 2 piersi z kurczaka całe
  • 1/2 słoika sosu meksykańskiego Łowicz
  • pomidor
  • 1/2 papryki (użyłam czerwonej)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • średnie jabłko
  • szklanka rosołu lub wywaru z kostki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej / margaryna
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • ulubione przyprawy: majeranek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • mąka
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka w meksykańskim pomidorze
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawą do kurczaka i lekko pieprzymy. Piersi obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany olej (dodaję łyżkę margaryny). Smażymy z każdej strony aż się zarumienią, przekładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek (lekko solę i pieprzę). Kiedy się zeszklą dodajemy obranego ze skórki i pokropionego pomidora i paprykę. Wszystko razem smażymy kilka minut mieszając aż pomidor puści sok a papryka zrobi się lekko miękka. Dodajemy pokrojone w cienkie półplasterki jabłko, a następnie pół słoika sosu meksykańskiego Łowicz łączymy wszystko i doprawiamy ulubionymi ziołami: bazylią, oregano, majerankiem, ziołami prowansalskimi (można dodać szczyptę cukru). Dusimy na małym ogniu przez 7-8 min często mieszając. Wlewamy wywar lub rosół dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, wkładamy do sosu piersi kurczaka i dusimy pod przykryciem 15-20 minut od czasu do czasu obracając mięso. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego.