Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kurczak w sosie musztardowym z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne, kruche i soczyste mięso. Przy przygotowywaniu tej potrawy powstaje pyszny sos. Idealny do polania ziemniaków.

Kurczak w sosie musztardowym z pieczarkami

Składniki:

Kurczak w sosie musztardowym z pieczarkami

 

  • 4 pojedyńcze piersi z kurczaka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 0,5 l. bulionu (u mnie z kostki),
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • łyżka mąki do zagęszczenia,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie musztardowym z pieczarkami
Piersi z kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy czosnkiem (przeciśnięty przez praskę). Opruszamy z każdej strony solą i pieprzem. Obsmażamy po 5 minut z każdej strony. Wkładamy do garnka.

Pokrojone w plastry pieczarki i cebulę pokrojoną w piórka smażymy. Dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dusimy przez pół godziny. Dodajemy musztardę i śmietanę. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Dodajemy łyżkę mąki.