Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie śmietanowym
Obrać warzywa i zrumienić na suchej patelni ( karmelizują się naturalne cukry zawarte w warzywach , co nadaje wywarowi zarówno smaku jak i koloru ).
Umyć mięso- zdjąć skórę ( nie chcę mieć tłustego wywaru , a gotowanej skóry i tak nie jadamy).
Ułożyć w garnku mięso, zrumienione warzywa, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, goździk.
Zalać wodą. Posolić i gotować na małym gazie 45 minut.
Wyjąć mięso i warzywa.
Bulion przecedzić i doprawić.
Odlać pół szklanki bulionu ( reszta posłuży do ugotowania ryżu ).
Rozprowadzić śmietanę połową gorącego bulionu.
W garnuszku rozpuścić masło. Zasypać mąką .Wymieszać . Rozprowadzić bulionem. Zagotować.
Wlać bulion ze śmietaną. Doprawić do smaku.
Włożyć kurczaka i chwilę trzymać w gorącym sosie.
Umyć mięso- zdjąć skórę ( nie chcę mieć tłustego wywaru , a gotowanej skóry i tak nie jadamy).
Ułożyć w garnku mięso, zrumienione warzywa, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, goździk.
Zalać wodą. Posolić i gotować na małym gazie 45 minut.
Wyjąć mięso i warzywa.
Bulion przecedzić i doprawić.
Odlać pół szklanki bulionu ( reszta posłuży do ugotowania ryżu ).
Rozprowadzić śmietanę połową gorącego bulionu.
W garnuszku rozpuścić masło. Zasypać mąką .Wymieszać . Rozprowadzić bulionem. Zagotować.
Wlać bulion ze śmietaną. Doprawić do smaku.
Włożyć kurczaka i chwilę trzymać w gorącym sosie.