Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatny -gotowany kurczak. W zasadzie odmiana sosu potrawkowego. Zamiennie zamiast żółtka stosuję kwaśną śmietanę. Podaję takiego kurczaka z ryżem duszonym na bulionie lub ziemniakami puree.

Kurczak w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie śmietanowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie śmietanowym
Obrać warzywa i zrumienić na suchej patelni ( karmelizują się naturalne cukry zawarte w warzywach , co nadaje wywarowi zarówno smaku jak i koloru ).

Umyć mięso- zdjąć skórę ( nie chcę mieć tłustego wywaru , a gotowanej skóry i tak nie jadamy).

Ułożyć w garnku mięso, zrumienione warzywa, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, goździk.

Zalać wodą. Posolić i gotować na małym gazie 45 minut.

Wyjąć mięso i warzywa.

Bulion przecedzić i doprawić.

Odlać pół szklanki bulionu ( reszta posłuży do ugotowania ryżu ).

Rozprowadzić śmietanę połową gorącego bulionu.

W garnuszku rozpuścić masło. Zasypać mąką .Wymieszać . Rozprowadzić bulionem. Zagotować.

Wlać bulion ze śmietaną. Doprawić do smaku.

Włożyć kurczaka i chwilę trzymać w gorącym sosie.
Kurczak w sosie śmietanowym
Obrane i umyte warzywa obrumienić na suchej patelni
Kurczak w sosie śmietanowym
Warzywa -mięso i przyprawy zalać wodąi gotować 45 minut
Kurczak w sosie śmietanowym
Wyjąć mięso a wywar przecedzić przez sitko
Kurczak w sosie śmietanowym
Zrobic białą zasmażkę i rozprowadzić ją bulionem dodać śmietanę i doprawić sos