vi

vi

Kucharz
[Przepisów: 13]

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkam

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne w zastępstwie tradycyjnego gulaszu do ziemniaków lub ryżu

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkam

Składniki:

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkam

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 120 ml śmietany
  • łyżka wegety
  • pieprz
  • łyżka przyprawy do kurczaka KAMIS (niekoniecznie)
  • pół łyżki przyprawy do gyrosa KAMIS (niekoniecznie)
  • łyżka natki pietruszki
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkam
Cebule pokroić, czosnek posiekać i zeszklić lekko na oleju, dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Obsmażyć. Posypać wegetą i pieprzem. Dorzucić pieczarki pokrojone na pół. Zalać wodą aby przykryła wszystko i dusić pod przykryciem ok 10- 15 minut. Dodać przyprawy KAMIS, zabielić śmietaną, zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie. Dusić jeszcze przez chwile. Posypać natką pietruszki.