Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Udka z kurczaka duszone z wędzonym boczkiem i cebulą, z dodatkiem sosy tariyaki. Proste, ale bardzo smaczne danie na obiad:)

Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki

 

  • 2 całe udka z kurczaka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 czubate łyżki pszennej mąki
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Udka umyć, osuszyć, przekroić na pół. Kawałki mięsa kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć z obu stron solą, posypać przyprawą do mięs, polać sosem teriyaki. Mięso z obu stron zrumienić. Boczek pokroić w kostkę. Dodać go do mięsa, podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Cebulę również dodać do mięsa. Wszystko razem podsmażać kilka minut. Do mięsa z boczkiem i cebulą wlać 2 szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i szklanką zimnej wody. Zagęścić tym sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody i zagotować.
Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Pokrojony w kostkę boczek dodany do zrumienionego mięsa.
Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Pokrojona w piórka cebula dodana do mięsa z boczkiem.
Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Mąka rozmieszana ze śmietaną i zimną wodą.