Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Kurczak z calvadosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak obrumienić ze wszystkich stron na maśle. Pokroić cebulę w krążki, marchewkę w kostkę

Kurczak z calvadosem

Składniki:

Kurczak z calvadosem

 

  • Kurczak lub (udka, filety)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • szklanka brukselki
  • szklanka calvadosu (wódka z jabłek)
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka listków selera

Sposób przygotowania:

Kurczak z calvadosem
Kurczak obrumienić ze wszystkich stron na maśle. Pokroić cebulę w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w paseczki. Brukselkę ugotować w pocukrzonej wodzie z dodatkiem gałki muszkatołowej, przekroić na połówki, włożyć warzywa do mięsa, skropić kilkoma kroplami sosu tabasco, zalać podgrzanym calvadosem, zapalić, natychmiast przykryć pokrywką, dusić na słabym ogniu 30-40 minut.

Udekorować listkami selera



Calvados można zastąpić nalewką owocową na spirytusie lub mieszając dobry gatunkowo sok jabłkowy ze spirytusem w proporcjach 4 łyżki soku 2 łyżki spirytusu.