czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kurczak z estragonową salsą verde

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mięso przyrządzone w ten sposób jest niskokaloryczne i bardzo aromatyczne. A sos to naprawdę samo zdrowie;)

Kurczak z estragonową salsą verde Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak z estragonową salsą verde

 

 

  • Sos:
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • kilka gałązek estragonu,
  • dymka,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka skórki z cytryny,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Kurczak z estragonową salsą verde
1. Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, ułożyć mięso. Powtykać gałązki estragonu i skropić resztą oliwy. Piec około 25-30 minut w temp. 200st. Odstawić mięso na 10 minut. 2. Umytą natkę pietruszki, estragon, skórkę oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować blenderem na papkę. Dodać sos powstały podczas pieczenie mięsa. Krótko zmiksować. Mięso pokroić na 1cm plastry, polać sosem.
Kurczak z estragonową salsą verde
Mięso doprawić, zapiekać wraz z z estragonem