Sposób przygotowania:
Kurczak z farszem z kaszy gryczanej
Na początku musimy przygotować marynatę. Do miski wlewamy około 0,5 szklanki oleju, dodajemy majeranek, 1,5 łyżeczki soli, sporo pieprzu, 3 liścia laurowe, 4 ziela angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek – dokładnie mieszamy. Z kurczaka musimy wyciągnąć kości (zostawiamy tylko te na nogach), delikatnie odcinamy je od skóry. Kurczaka wkładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy do lodówki na 20 godzin. Marynatę wkładamy również do wnętrza kurczaka
Przygotowujemy farsz. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 18 minut. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim pokrojone w kostkę cebule, kiedy się zrumienią, zdejmujemy z ognia i dodajemy odcedzoną kaszę. Czekamy aż wszystko ostygnie, a następnie wbijamy kurze jajko, dodajemy sól oraz pieprz do smaku i całość mieszamy. Farsz jest już przygotowany do nakładania.
Kurczaka wyciągamy z marynaty – zaszywamy dziury po wyjęciu skrzydełek oraz zaczynamy zszywać od strony szyi. Kiedy mniej więcej dojdziemy do poziomu piersi nakładamy przygotowany farsz z kaszy gryczanej – równomiernie rozkładamy na całej powierzchni kurczaka – zszywamy do końca. Kurczaka wkładamy do kuchennego rękawa, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy przez ok 90 minut w temp. 180*. Z gorącego kurczaka wyciągamy sznurki i od razu kroimy na talerze, podajemy do obiadu z ziemniakami i surówką.
Przygotowujemy farsz. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 18 minut. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim pokrojone w kostkę cebule, kiedy się zrumienią, zdejmujemy z ognia i dodajemy odcedzoną kaszę. Czekamy aż wszystko ostygnie, a następnie wbijamy kurze jajko, dodajemy sól oraz pieprz do smaku i całość mieszamy. Farsz jest już przygotowany do nakładania.
Kurczaka wyciągamy z marynaty – zaszywamy dziury po wyjęciu skrzydełek oraz zaczynamy zszywać od strony szyi. Kiedy mniej więcej dojdziemy do poziomu piersi nakładamy przygotowany farsz z kaszy gryczanej – równomiernie rozkładamy na całej powierzchni kurczaka – zszywamy do końca. Kurczaka wkładamy do kuchennego rękawa, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy przez ok 90 minut w temp. 180*. Z gorącego kurczaka wyciągamy sznurki i od razu kroimy na talerze, podajemy do obiadu z ziemniakami i surówką.