Sposób przygotowania:
Kurczak z niespodzianką w wielorybie
Myjemy dokładnie pierś, kroimy ją na dwie polówki i oczyszczamy z pozostałości tłuszczu. Środek każdej połówki rozcinamy tak by powstały kieszenie. Obrane gruszki i ser kroimy na średniej wielkości kawałeczki, którymi na przemian wypełniamy kieszenie(kilka kawałków gruszki zostawiamy do późniejszego etapu). Każdą kieszonkę zamykamy spinając wykałaczkami. Mieszamy słodką paprykę z pieprzem cayenne i delikatnie nacieramy obydwie zamknięte kieszenie z każdej strony. Z ciastem francuskim - wieloryb: Rozwijamy opakowanie ciasta francuskiego. Gruszki, które nam zostały blendujemy i smarujemy nimi po jednej stronie kawałek ciasta wielkości wypełnionej połówki piersi. Na mus gruszkowy kładziemy pierś. W miejscu, w którym jest zamknięcie z wykałaczek będzie głowa wieloryba, więc nad nią zostawiamy fragment ciasta, które zakładamy na grzbiet. Następnie całe ciasto owijamy wokół kieszeni tak, by końcówka ciasta znajdowała się pod spodem. Po drugiej stronie głowy wieloryba formujemy ogon, odcinając końcówkę i nacinamy go odpowiednio. Z odciętej końcówki formujemy dwie płetwy, które przyklejamy po bokach. Z ziarenek pieprzu kolorowego tworzymy jedno oko z jednej strony, drugie z drugiej. Całego wieloryba smarujemy roztrzepanym jajkiem i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na tej samej blasze kładziemy przygotowaną wcześniej pierś bez ciasta francuskiego. Pieczemy razem w temp 180 st C przez ok 50min. Do garnka z wodą wsypujemy curry i gdy woda zagotuje się, wrzucamy ryż - gotujemy. Na owalny talerz wysypujemy ryż i układamy na nim naszego wieloryba, na grzbiecie którego kładziemy listek bazylii imitujący tryskającą fontannę ;) Smacznego! :)
marietta
mala-madzia
Hehe dziękuję:-)