Sposób przygotowania:
Kurczak z papryka zapiekany pod beszamel
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cebule i papryke cienko pokroic. Rozgrzac na patelni 2 lyzki oleju, wrzucic papryke i smazyc 10 minut az zrobi sie miekka. Zdjac z patelni. Wrzucic czosnek i cebule i smazyc do miekkosci i zdjac z patelni. Reszte oleju rozgrzac na patelni wrzucic kurczaka pokrojonego w 2,5 cm kawalki, smazyc 5 minut az sie zrumieni, wrzucic posiekane ziola i zalac bulionem, kiedy sie zagotuje zdjac z ognia. w osobnym garnku roztopic maslo, dodac make i mieszac do zrumienienia, dolac mleko i mieszac az zgestnieje, doprawic sola pieprzemi galka, odstawic do przestudzenia. Naczynie zaroodporne wylozyc papryka i cebula, na wierzch kurczaka. do sosu beszamelowego dodac rozklocone jajka, wymieszac i zalac nim mieso, posypac serem zoltym i zapiekac okolo 25 minut.