pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

kurczak z polentą w sosie porzeczkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Żadna dama nie oprze się tej potrawie

kurczak z polentą w sosie porzeczkowym

Składniki:

kurczak z polentą w sosie porzeczkowym

 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 250 g kaszki kukurydzianej
  • kilka gałązek czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g startego parmezanu
  • 4 szklanki wody
  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz, papryka słodka, curry, sok z 1/2 cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

kurczak z polentą w sosie porzeczkowym
z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, miodu, 1 łyżeczki sosu sojowego, soli, pieprzu, curry i papryki zrobić marynatę,polać nią kurczaka i odłożyć na 1 godzinę do lodówki, kurczaka obsmażyć na patelni, następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 15 min, wyjąć z piekarnika, mięso odłożyć,do tłuszczu z pieczenia dodać porzeczki chwilę smażyć, dodać śmietanę mieszając, dolać łyżeczkę sosu sojowego, sól, pieprz i paprykę, do sosu dodać kurczaka i jeszcze chwilę podgrzewać, osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,podgrzewać mieszając 30 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan i 2 łyżki oliwy, przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie, następnie pokroić ją w kawałki i obsmażyć na patelni, polentę podawać z kurczakiem i sosem