Sposób przygotowania:
Kurczak z porami w sosie piwnym
Kurczaka kroimy w paski, następnie dodajemy go do marynaty (przyprawa gyros, pieprz, papryka słodka) i odstawiamy na 15min do lodówki. W między czasie ząbki czosnku rozcieramy z solą i odstawiamy. Kroimy cebulę w piórka oraz pora w kawałki. Suszone pomidory szatkujemy. Wyciągamy kurczaka z lodówki, smażymy go najlepiej na teflonowej patelni bo nie będzie przywierać do zarumienienia. Następnie odkładamy go do czystej miseczki. Na patelni na której smażony był kurczak wkładamy łyżkę masła, czosnek roztarty z solą oraz cebulę do zeszklenia. Teraz możemy dodać pokrojonego pora wraz z pomidorami suszonymi. Wszystko mieszamy i po 2 min dodajemy naszego wcześniej usmażonego kurczaka. Dodajemy 1 łyżkę suszonej bazylii oraz pół litra piwa jasnego, wszystko ponownie mieszamy. Całość gotować jeszcze przez ok 5min, tak aby zredukować piwo. Danie gotowe.
marietta