misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kurczak z rusztu i puree z selerem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać każdą porcję mięsa ułożoną na puree...

Kurczak z rusztu i puree z selerem

Składniki:

Kurczak z rusztu i puree z selerem

 

  • 550 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 550 g selera, obranego i pokrojonego w gruba kostkę
  • 4 piersi kurczaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zmiażdżonych nasion kolendry
  • 2 łyżki świeżych ziół, drobno posiekanych (rozmaryn, tymianek, majeranek, kolendra)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
  • 100 ml gorącego mleka
  • 15 g masła
  • 4 łyżki świeżej kolendry, drobno pokrojonej

Sposób przygotowania:

Kurczak z rusztu i puree z selerem
Ziemniaki i seler gotować około 20 minut w osolonej wodzie, dopóki zmiękną. Podgrzać średnio ruszt. Piersi kurczaka rozbić tłuczkiem. Posmarować mięso oliwą, posypać ziołami i zmiażdżoną kolendrą, pokropić sokiem z cytryny. Przypiekać piersi kurczaka 5-8 minut, aż zrumienią się na złoty kolor, obrócić , podlać sosem z pieczenia i piec 5-8 minut, aż soki wypłyną z mięsa po nakłuciu. Odstawić, nie dopuszczając do wystygnięcia. Odcedzić dokładnie ziemniaki i seler. Dodać mleko, masło i przyprawy; utrzeć na gładką masę. Domieszać świeżą posiekaną kolendrę. Podawać każdą porcję mięsa ułożoną na puree.