Sposób przygotowania:
Kurczak ze śliwkami węgierkami
Śliwki umyć, przekorić, wyjąć pestki. Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę. Czosnek rozetrzeć z solą i rozmarynem, natrzeć kurczaka. Oliwę rozgrzać na patelni, zrumienić kawałki kurczaka, przełożyć do brytfanny. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka, podsmażyć na pozostałym tłuszczu. Dodać do kurczaka, podlać bulionem i włożyć połowę śliwek. Zagotować, dusić 45minut. Dodać resztę śliwek, wlać kilka łyżek wody, przyprawić solą,pieprzem, szczyptą cynamonu i goździkami, wymieszać. Dusić jeszcze 10minut. Skropić śliwowicą, posypać rozmarynem i podawać.